Çukurova Üniversitesi Rektörlüğü tarafından 2014 yılı başında, Çukurova Üniversitesi İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitim, Uygulama ve Araştırma Merkezi (ÇİSAM) kurulmuştur. Birinci ÇİSAM Yönetim Kurulu Ocak 2014-Ocak 2017 arasında; Prof. Dr. Ferdi TANIR (Müdür-Tıp Fakültesi), Prof. Dr. Elçin YOLDAŞCAN (Müdür Yrd.-Tıp Fakültesi), Prof. Dr. Suphi URAL (Mühendislik-Mimarlık Fakültesi), Prof. Dr. Mesut BAŞIBÜYÜK (Mühendislik-Mimarlık Fakültesi), Prof. Dr. Ali BAYAT (Ziraat Fakültesi), Doç. Dr. Zeki OKUR (Hukuk Fakültesi) ve Doç. Dr. Ozan ŞENKAL (Fen-Edebiyat Fakültesi)'dan oluşarak görev yaptıktan sonra, ikinci dönem yönetim kurulu Ocak 2017-2020 arasında; Prof. Dr. Ferdi TANIR (Müdür-Tıp Fakültesi), Prof. Dr. Ali BAYAT (Müdür Yrd.-Ziraat Fakültesi), Prof. Dr. Suphi URAL (Mühendislik-Mimarlık Fakültesi), Prof. Dr. Mesut BAŞIBÜYÜK (Mühendislik-Mimarlık Fakültesi), Prof. Dr. Ahmet Mahmut KILIÇ (Mühendislik-Mimarlık Fakültesi), Doç. Dr. Zeki OKUR (Hukuk Fakültesi) ve Doç. Dr. Emel Ceyhun SABIR (Mühendislik-Mimarlık Fakültesi)'dan oluşarak görev yapmış ve daha sonra üçüncü dönem yönetim kurulu Ocak 2020-2023 arasında; Prof. Dr. Ferdi TANIR (Müdür-Tıp Fakültesi), Prof. Dr. Ali BAYAT (Müdür Yrd.-Ziraat Fakültesi), Prof. Dr. Suphi URAL (Mühendislik-Mimarlık Fakültesi), Prof. Dr. Mesut BAŞIBÜYÜK (Mühendislik-Mimarlık Fakültesi), Prof. Dr. Özen KILIÇ (Mühendislik-Mimarlık Fakültesi), Prof. Dr. Zeki OKUR (Hukuk Fakültesi) ve Prof. Dr. Emel Ceyhun SABIR (Mühendislik-Mimarlık Fakültesi)'dan oluşturularak görevlendirilmiş ve daha sonra dördüncü dönem yönetim kurulu Ocak 2023-2026 arasında; Prof. Dr. Ferdi TANIR (Müdür-Tıp Fakültesi), Prof. Dr. Ali BAYAT (Müdür Yrd.-Ziraat Fakültesi), Prof. Dr. Suphi URAL (Mühendislik-Mimarlık Fakültesi), Prof. Dr. Mesut BAŞIBÜYÜK (Mühendislik-Mimarlık Fakültesi), Prof. Dr. Özen KILIÇ (Mühendislik-Mimarlık Fakültesi), Prof. Dr. Zeki OKUR (Hukuk Fakültesi) ve Prof. Dr. Emel Ceyhun SABIR (Mühendislik-Mimarlık Fakültesi)'dan oluşturularak görevlendirilmiştir. ÇİSAM bünyesinde, üniversitemizin diğer birimlerinde görev yapan ve İş Sağlığı ve Güvenliği-İSG ile ilgili çalışmaları bulunan 15 öğretim üyesi ile kendi alanlarında deneyimli biri (A) sınıfı iş güvenliği uzmanı ile bir tam süreli çalışan işyeri hekiminden oluşan 17 çok değerli Danışma Kurulu üyemiz de bulunmaktadır.
ÇİSAM, temel olarak Çukurova Üniversite'sindeki İSG çalışmalarının kuruluş, örgütlenme ve uygulamalarının koordinatörlüğünü yürütmek, İSG konularında yapılacak her tür araştırma, eğitim, proje ile uygulamalara destek ve danışman olmak amacı ile kurulmuştur. ÇİSAM yönetim kurulu üyeleri tarafından, üniversite birimleri ve tüm çalışanlarına yönelik İSG çalışmalarını yapmak üzere kurulan Çok Tehlikeli Sınıf-İSG Kurulu, Tehlikeli Sınıf-İSG Kurulu ve Az Tehlikeli Sınıf-1 ÜSG Kurulu ve Az Tehlikeli Sınıf-2 İSG Kurulu olmak üzere dört İSG kurulu oluşturulmuş ve bu kurullarda görevlendirilecek gönüllüler, merkez yönetim kurulu üyeleri tarafından gerekli eğitimler verildikten sonra çalışmalarına başlamışlardır. Bu kurulların çalışmaları, Ocak-Nisan-Temmuz ve Ekim aylarında olmak üzere yılda dört kez Rektörümüz başkanlığında yapılan toplantılarda değerlendirilmektedir.
Geçici olarak Medikososyal Merkezi (B) girişi üst katta bulunan dört odada çalışmalarına başlayan merkezimizde, başlangıçta bir sekreter ve yeni binasında bir hizmetli görevlendirilmiştir. Merkez, Rektörlüğümüzün Nisan 2017 yılında tamamladığı iki katlı yeni binamızın üst katına taşınmış ve bu tarihten itibaren hizmetlerine günümüzde de sürdürdüğü şimdiki adresinde devam etmiştir. Daha sonra merkezde görevlendirilen sekreter ve hizmetlinin çalışma yeri idari kararlarla değiştirilmiştir. Aynı dönemde merkez binamızın giriş katında, Çukurova Üniversitesi İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimi-İSGB oluşturulmuştur. Bu süreçte görevlendirilen ve öncelikli olarak Çok Tehlikeli Sınıf-İSG kurulu ve işyeri olan Balcalı Hastanesi çalışanlarına hizmet veren A-sınıfı iş güvenliği uzmanı Sağ. Tek. Fatih ZENGİN, C-sınıfı iş güvenliği uzmanı Ziraat Müh. Gülşah KARAYEL, işyeri hemşiresi Özlem YILMAZ ile merkezin koordine ettiği Tehlikeli Sınıf İSG kurulunda çalışmak üzere merkez kadrosunda (B) sınıfı iş güvenliği uzmanı Maden Müh. Öğr. Gör. Dr. Zehra ÇETİNKAYA görevlendirilmiştir ve halen çalışmalarını sürdürmektedirler.
ÇİSAM yönetim kurulu üyeleri ve 2018-2021 yıllarında hazırlanan BAP projesi ile İSG kayıtları, izlemleri ve eğitimleri için otomasyon yazılım programı-ÇİSGO oluşturularak kullanılmaya başlanmıştır. Günümüzde, yüz yüze verilmesi zorunlu olan İSG yasal eğitimlerinden sonraki periyodik İSG eğitimleri ÇİSGO yazılım programı ile verilebilmektedir.